Hardlopen

Hieronder vind je informatie over wedstrijden, trainingen, hardloopcursussen en activiteiten van de AAC-hardloopgroep.
 

Bij AAC worden er elke week twee algemene hardlooptrainingen aangeboden op de atletiekbaan. 

Maandag: van 19.00 uur tot 20.30 uur door Darryl Tjin

Woensdag: van 19.00 uur tot 20.30 uur door Pieter Idema
 

Hardlopen bij AAC

Pieter Iedema

Graag stel ik me even voor. Ik ben de nieuwe trainer voor de woensdagavond groep en geef de training samen met Paul Bierman. Ik ben al begonnen en ga een cursus looptrainer volgen.

Ik ben in 1989 lid geworden van AAC. Ik kwam in een mooie groep van Gerard van Lent maar die stopte er al snel mee. De eerste maanden waren meteen heel erg leuk. Ik genoot vooral van de Onderlinge Race competitie (ORC) waarin alle groepen van AAC op de woensdagavond races liepen op incourante afstanden. Bijvoorbeeld 200 meter of 600 meter. Bij de 600 meter ging ik meteen achter de enige vrouw aan denkende 'die ik versla ik wel'. Wist ik veel dat deze Ellen van Lange later de Olympische Spelen zou winnen. We liepen 1.26 over die 600. Zij won. Paul Bierman zat in mijn kielzog. Er is zelfs een foto van, maar die zoekt Paul al 20 jaar. Na Gerard van Lent volgden vele trainers en van een ieder leerde ik wel iets. Snelle lopers als Edwin van Dort, Gerard Smit en Tonny Dirks. In het begin deed ik wekelijks mee met de instuif wedstrijden op vrijdagavond. Vooral de 800 meter was mijn favoriet. Al snel koos ik voor de lange afstand net als bijna iedereen in de groep. In de trainingsgroep van AAC was men veel meer bezig met de 10 km, 10 Engelse Mijl, halve en hele marathon. Ik liep uiteindelijk 5 hele marathons. Ik kwam tot een tijd van 2.55 en besloot over te stappen naar triathlon. Ik was te vaak geblesseerd. Het is heel verstandig om zodra je master bent de looptrainingen te combineren met fietsen om blessures te voorkomen.

Al meer dan 25 jaar ben ik iedere woensdagavond op de atletiekbaan te vinden. Ik hou enorm van de baantraining en hoop die liefde over te brengen op de bezoekers van die avond. Tegenwoordig zijn dat er vaak rond de 30. Erg leuk

Frans Brouwer
Tijdens mijn opleiding bij het Korps Mariniers (2002) begon ik met hardlopen. In het begin was het niet mijn favoriete bezigheid, maar al snel kwam ik er achter dat het steeds gemakkelijker gaat als je het vaker doet. Na mijn carrière als marinier besloot ik vanuit een fascinatie voor beweging de opleiding tot fysiotherapeut te volgen. Eenmaal aan het werk kwam ik er achter dat ik vooral voldoening haalde uit het werken met (geblesseerde) sporters. In 2012 liep ik mijn eerste marathon, wat was dat geweldig! Om mij verder te bekwamen heb ik in 2013 de opleiding tot hardlooptrainer gevolgd. Ik gaf meerdere keren per week hardlooptraining en zag op mijn fysiotherapiepraktijk (Health Club AmstelFysio) vrijwel alleen nog maar geblesseerde hardlopers.
Mijn eigen ambities groeiden ook, ik kwam er achter dat mijn talent vooral in het lopen van lange afstanden lag. Ik kwam in aanraking met trailrunning en ging steeds langere afstanden lopen. De laatste jaren loop ik regelmatig ultra's en ben ik verschillende keren per jaar in o.a. België en Spanje te vinden waar ik altijd op zoek ben naar de mooiste trails.

Mijn interesse ligt bij looptechniek, inspanningsfysiologie, het creëren van de optimale randvoorwaarden zoals kracht, lenigheid, explosiviteit en coördinatie. Sinds 2021 ben ik trainer op de woensdagavond. Ik vind het leuke van trainen op de baan dat de omstandigheden optimaal zijn. Dat is goed voor de snelheid en de focus. Ik probeer de lopers iedere week weer nieuwe prikkels te geven op het gebied van techniek en ik heb samen met mijn collega trainers een geheel nieuw schema gemaakt. Door regelmatig te testen en door gebruik van de looptijden tabel wil ik de lopers iedere training weer uitdagen.
 

Darryl Tjin-A-Lim

In mijn jeugdjaren heb ik veel aan zaalsporten gedaan met name; volleybal en badminton. Om mijn conditie op pijl te houden liep ik af en toe een rondje van 3km. Jaren later liep ik zonder veel training mijn 1ste wedstrijd van 6 km en dat was alles behalve een succes en daar baalde ik enorm van. Ik besloot om vaker te gaan hardlopen en van het 1 kwam het ander.

6km werd 10km en na enkele keren de DtD (16.1km) gelopen te hebben liep ik in 2005 mijn 1ste halve marathon in Den Haag. Mijn loopmaatje heb ik zo gek gekregen om in datzelfde jaar de voor mij nog steeds mooiste Marathon van New York (3e keer in 2015) te lopen. Dat was echt afzien en na de finish zei ik tegen mezelf; dit nooit meer. 4 weken later was ik alweer in training voor de Rotterdam Marathon en had het loopvirus te pakken.

Van hardlopen krijg ik heel veel energie en tijdens de lange duurlopen kan ik lekker nadenken over van alles en nog wat. Een ander voordeel is dat je van hardlopen conditioneel sterker wordt, maar hardlopen is ook 1 van de meest blessuregevoelige sporten. In 2013 heb ik een hardlooptrainers-opleiding gevolgd met als doel hardlopers van verschillend niveau op een leuke en verantwoorde manier te leren / laten lopen.

Adres

Baan: Willinklaan 7
1067 SL Amsterdam
Kantine 020-6115040
KvK 40538624
Terug naar boven